Un tribunal din Viena l-a găsit pe Sebastian Kurz vinovat de sperjur și i-a aplicat o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare. În 2020, fostul cancelar austriac a făcut declarații false în fața unui comisii de anchetă a parlamentului austriac.

În cadrul anchetei, a fost întrebat despre implicarea sa în alegerea directorilor pentru companie de stat nou înființată – OBAG, care era în mod oficial responsabilitatea ministrului său de finanțe. La vremea respectivă, Kurz și-a minimizat rolul pe care l-a avut în a numi directorii companiei respective, spunând că a fost “implicat în sensul că a fost informat”, dar că nu a jucat un rol activ în numirea acestora. 

Totuși, procurorii au stabilit că Kurz a fost de fapt cel care a luat deciziile, pe baza probelor care au inclus mesajele dintre Kurz și Thomas Schmid, un fost apropiat al său și înalt funcționar al Ministerului de Finanțe, care a devenit chiar șef al OBAG, sub conducerea lui Kurz. Ulterior, Kurz a negat acuzațiile și a demisionat din funcția de cancelar. 

Sebastian Kurz este implicat și în alte cazuri de corupție. Comisia parlamentară de anchetă a analizat un alt caz, mai exact presupusele fapte de corupție din cadrul primei coaliții pe care Kurz, în calitate de șef al Partidului Conservator al Poporului, a condus-o din 2017 până în 2019. Guvernul de atunci s-a prăbușit după apariția unei înregistrări video care îl înfățișa pe vicecancelarul de atunci și liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache, care părea să ofere favoruri unui presupus investitor rus.

Sursa: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday