Legea, care va intra în vigoare la 1 aprilie, va veni cu norme severe pentru că, spune ministrul de Interne, scopul este de a rezolva problemele care derivă din consumul de cannabis. Conform lui, deși consumul sau posesia acestui drog este ilegală, consumul în rândul tinerilor este în creștere. 

Fumatul în apropierea școlilor și terenurilor de sport va rămâne interzis. În schimb, va fi permisă cultivarea a până la trei plante, pentru fiecare gospodărie. Consumatorii care nu își cultivă neapărat propriul cannabis se vor putea reuni în “cluburi sociale” special dedicate, care vor avea maximum 500 de membri, obligatoriu germani. Acestora li se va distribui o cantitate limitată de drog, pe care nu vor avea voie să o consume la fața locului.

Adoptarea acestei legi a fost precedată de dezbateri intense, unii politicieni temându-se că legalizarea cannabisului îi va determina pe tinerii care anterior nu îl consumau să înceapă să o facă. În ciuda opozițiilor, guvernul a considerat că situația este din ce în ce mai gravă, numărul consumatorilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani dublându-se. Acum, autoritățile încearcă să submineze piața neagră, să protejeze consumatorii de cannabis contaminat și să combată activitatea grupărilor criminale. 

Guvernul a asigurat că va monitoriza constant situația și a adăugat că dacă se va dovedi funcțională, în următorii ani va începe vânzarea cannabisului cu licență.

Germania se alătură astfel unui număr tot mai mare de țări care permit consumul de drogului. Printre acestea se numără Olanda, probabil cel mai cunoscut caz, unde este permisă deținerea a cinci grame de cannabis, însă nu și vânzarea. Malta este un alt exemplu, cetățenii având posibilitatea să dețină șapte grame de cannabis și să cultive în propriile locuințe maxim patru plante, nu însă și să furnizeze altora.

Luxemburg permite posesia de cannabis în public și cultivarea a maxim patru plante, Portugalia consideră consumul în cantități mici o infracțiune administrativă, iar Spania permite consumul privat a până la 100 de grame de cannabis, însă nu și în locurile publice. Pe lângă cele enumerate, mai multe state permit utilizarea cannabisului în scop medical.

Surse alternative: BBC, DW

Foto: SkyIkigai | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday