Cercetătorii americani au descoperit că poluarea aerului cu particule fine de funingine (PM2.5), rezultate din arderea benzinei, motorinei sau uleiului, nu este sigură nici măcar în cantități mici. Odată inhalate, aceste particule pot declanșa diverse probleme de sănătate, care afectează persoane din toate grupele de vârstă. Chiar și expunerea minimă poate afecta sistemul cardiovascular și respirator. 

Un studiu publicat în revista științifică The British Medical Journal (BMJ) a analizat date în perioada 2000-2016, provenite de la 60 de milioane de persoane din SUA, cu vârsta de 65 de ani și peste. Cercetătorii au observat o asociere între expunerea la PM2.5 și creșterea riscului de spitalizare pentru șapte boli cardiovasculare. Expunerea la niveluri mai mici de PM2.5, care se încadrează în limita de conformitate din SUA, prezintă un risc de internare în spital cu 29% mai mare, în comparație cu pragul inferior recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Gregory Wellenius, cercetător în domeniul mediului de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston, a confirmat aceste rezultate într-un studiu separat. Acesta a demonstrat că până și expunerea pe termen scurt la nivelurile de PM2.5, sub limita stabilită de OMS, au dus la o creștere a internărilor în spital pentru afectiuni cardiovasculare și respiratorii. 

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a redus, luna aceasta, standardul privind emisiile anuale acceptabile de PM2.5, de la 12 micrograme pe metru cub la nouă micrograme pe metru cub. Acest nivel este încă peste limita recomandată de OMS, care este de cinci micrograme pe metru cub.

Deși există din ce în ce mai multe dovezi privind pericolele pe care le aduce poluarea cu PM2.5, reglementările guvernamentale nu reușesc să se adapteze. Diferența dintre standardele de reglementare și recomandările specialiștilor arată că măsurile actuale nu sunt suficiente în ceea ce privește protejarea sănătății publice, iar aceste studii evidențiază nevoia unor reglementări mai stricte pentru a combate problema poluării aerului.

PM2,5 sunt particule fine aflate în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri. Sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Elwynn | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday