Raportul a fost realizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale, în cadrul raportului european al studiului International Civic and Citizenship Education Study 2022, și publicat de Ministerul Educației. Acesta a analizat datele strânse în urma consultării elevilor de clasa a VIII-a din 18 țări, inclusiv România. Scopul studiului este de a evalua competențele civice și pentru cetățenie ale elevilor de clasa a VIII-a.

Astfel, principalele concluzii, după întocmirea raportului au fost că elevii români au încredere mai mare în instituțiile europene decât în cele naționale: 69%, respectiv 68% dintre elevii români au încredere totală și ridicată în Comisia Europeană, respectiv Parlamentul European, și doar 44% acordă Guvernului român același nivel de încredere. Cu toate acestea, mai mult de jumătate se poziționează critic față de costurile instituțiilor europene, față de influența pe care o au țările bogate asupra politicilor europene și față de influența birocraților europeni.

De asemenea, s-a constatat că 82% dintre elevii români spun că au învățat într-o măsură ridicată și medie despre Uniunea Europeană la școală, iar 78% dintre profesorii români se simt pregătiți să predea elevilor despre Uniunea Europeană, ambele procente fiind peste media din studiu.

Aproape toți elevii români, (97%) se declară europeni și 94% sunt mândri de apartenența țării la UE. De asemenea, elevii de clasa a VIII-a din România susțin libertatea de circulație în UE și consideră că posibilitatea de a munci în afara țării aduce beneficii economiei naționale. 

În același timp, aproximativ jumătate dintre elevii români consideră că terorismul, sărăcia, șomajul, intoleranța religioasă și inegalitățile economice vor lua amploare, pe viitor, în Europa. 76% dintre aceștia sunt de părere că vor crește diferențele economice dintre țările europene bogate și cele sărace.

Foto: Andreaobzerova | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday