Oamenii de știință spun că este vorba de proteina interferon-gamma, asociată cu senzații de oboseală, dureri musculare, dificultăți de respirație și chiar depresie. “Prezența acestei proteine ar putea fi folosită pentru a diagnostica «long Covid» (varianta bolii care provoacă pacientului simptome chiar și la câteva luni de la infectarea cu coronavirus). În plus, proteina ar putea fi folosită pentru a trata boala”, a declarat Benjamin Krisha, co-autorul lucrării și cercetător la Universitatea Cambridge din Anglia.
De asemenea, potrivit studiului publicat în revista Science Advances, reducerea nivelului acestei proteine ar putea fi un posibil tratament pentru bolnavii care acuză simptome specifice.
Cercetătorii au descoperit că infectarea cu coronavirus a stimulat producția de proteină interferon-gamma de către globulele albe din sânge. Mai mult de 60% din pacienții testați au raportat o ameliorare a simptomelor pe durata studiului, în același timp în care și nivelurile proteinei în cauză au scăzut. Această proteină joacă un rol important în reglarea răspunsului organismului la agenții patogeni, dar reacția corpului de a o produce pe termen lung este considerată neobișnuită.
Cauzele apariției bolii nu au fost încă bine stabilite, dar experții estimează că “Long Covid” afectează 5% dintre persoanele infectate cu coronavirus. Aran Singanayagam, specialist în pneumologie la Universitatea Imperial College London, a precizat că este nevoie de o abordare mai detaliată a bolii, prin analiza unor pacienți care acuză o gamă mai largă de simptome, deoarece “pare puțin probabil ca un singur mecanism, precum creșterea nivelului de proteină interferon-gamma, să fie responsabil pentru toate formele de Long Covid”.
“Long Covid” a devenit o problemă pentru sistemele de sănătate publică de la primele cazuri de infectare cu coronavirus, în urmă cu patru ani. Bolnavii raportează o serie de simptome, inclusiv oboseală acută, probleme de respirație și tulburări cognitive. Studiul a analizat pacienții internați într-o clinică dedicată celor care suferă de această versiune a bolii. Experții au analizat mostrele de sânge a 55 de persoane care prezentau simptome specifice, la cel puțin cinci luni de la infectarea cu coronavirus.
Sursa: Financial Times
Foto: Zerbor | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.