Takeshi Ebisawa (60 de ani) este acuzat de conspirație și trafic internațional de materiale nucleare, după a transportat în mod ilegal, împreună cu un grup de persoane, materiale nucleare (uraniu și plutoniu) din Myanmar în Thailanda. Acolo, a prezentat mostrele unui procuror american sub acoperire, care se dădea drept traficant și care susținea că are acces la un general din armata iraniană. 

Inculpații au făcut trafic de droguri, arme și materiale nucleare – mergând până la a oferi uraniu și plutoniu de calitate militară, așteptând ca Iranul să le folosească pentru arme nucleare, a declarat administratorul Departamentului pentru Combaterea Traficului de Droguri (DEA). După studii în laborator, s-a constatat că compoziția izotopică a plutoniului era de calitate militară, astfel că acesta putea fi folosit la producerea armelor nucleare.

Materialul nuclear provenea de la un lider neidentificat al unui “grup etnic insurgent” din Myanmar, grup care extrăgea uraniu în țară. Autoritățile americane mai arată că Ebisawa i-a propus procurorului sub acoperire să intermedieze o achiziție de arme de la presupusul general iranian, în schimbul uraniului și plutoniului.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday