Agenția Spațială Europeană (ESA) anunță că ERS-2 a atins miercuri înălțimea critică de reintrare în atmosferă iar la 80 de km deasupra solului a început să se dezintegreze și să ardă. Resturile sale au căzut miercuri seara, la ora 18:17 CET, în nordul oceanului Pacific, fără a produce niciun fel de pagube.
Cu o greutate de 2,2 tone la reintrarea în atmosferă, ERS-2 (European Remote Sensing) era considerat “bunicul” sateliților Agenției Spațiale Europene. A fost lansat în 1995, cu o misiune proiectată de trei ani, pentru monitorizarea datelor privind schimbările climatice, diminuarea gheții polare, schimbarea suprafețelor terestre, creșterea nivelului mării, încălzirea oceanelor, dezastrele naturale și compoziția chimică a atmosferei.
ERS-2 a funcționat însă 16 ani. Fiind unul dintre cei mai sofisticați sateliți din generația sa, el a fost scos din uz abia în 2011. Din 2013, s-a înscris pe o traiectorie descendentă controlată, calculată de ESA pentru reducerea riscurilor de accidente în spațiu care ar fi putut creea deșeuri pe orbită. Potrivit ESA, în atmosfera terestră intră cam o dată la o săptămână un asteroid cu o masă similară celei a lui ERS-2, dar cei mai mulți dintre aceștia ard complet înainte de a atinge suprafața Pământului.
Sursa: ESA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.