Agenția Spațială Europeană (ESA) anunță că ERS-2 a atins miercuri înălțimea critică de reintrare în atmosferă iar la 80 de km deasupra solului a început să se dezintegreze și să ardă. Resturile sale au căzut miercuri seara, la ora 18:17 CET, în nordul oceanului Pacific, fără a produce niciun fel de pagube.

ERS-2 reentry – how and why is it happening?

Cu o greutate de 2,2 tone la reintrarea în atmosferă, ERS-2 (European Remote Sensing) era considerat “bunicul” sateliților Agenției Spațiale Europene. A fost lansat în 1995, cu o misiune proiectată de trei ani, pentru monitorizarea datelor privind schimbările climatice, diminuarea gheții polare, schimbarea suprafețelor terestre, creșterea nivelului mării, încălzirea oceanelor, dezastrele naturale și compoziția chimică a atmosferei.

ERS-2 a funcționat însă 16 ani. Fiind unul dintre cei mai sofisticați sateliți din generația sa, el a fost scos din uz abia în 2011. Din 2013, s-a înscris pe o traiectorie descendentă controlată, calculată de ESA pentru reducerea riscurilor de accidente în spațiu care ar fi putut creea deșeuri pe orbită. Potrivit ESA, în atmosfera terestră intră cam o dată la o săptămână un asteroid cu o masă similară celei a lui ERS-2, dar cei mai mulți dintre aceștia ard complet înainte de a atinge suprafața Pământului.

Sursa: ESA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday