În cei trei ani de când Marea Britanie a ieșit, oficial, de pe piața unică europeană, exportatorii de produse de origine animală se confruntă cu noi cheltuieli, cum ar fi pentru obținerea aprobărilor de la medicii veterinari, înainte de orice transport. Mai concret, o analiză efectuată de grupul de lucru pentru certificare sanitară și fitosanitară (SPS) a arătat că, din decembrie 2020, au fost solicitate 852 de mii de certificate, a căror valoare se apropie de 200 de milioane de euro. 

Numai în ultimele 12 luni, exportatorii au plătit aproape 68 de milioane de euro, fapt ce a dus la o scădere bruscă a exporturilor, în special în rândul producătorilor mai mici. Datele arată că valoarea exporturilor de carne din UK în UE a scăzut cu 17%, față de cea din 2019, conform datelor obținute de The Guardian. 

Din ianuarie 2021, de când UK a ieșit de pe piața unică europeană, blocul comunitar a impus obligația ca veterinarii să verifice și să semneze certificate de sănătate pentru toate loturile de carne, înainte ca ele să plece din Marea Britanie către țările din UE. Abia luna trecută, după trei ani, Londra a introdus măsuri reciproce, fapt ce a stârnit îngrijorări că producătorii europeni ar putea căuta noi piețe de export. 

Peter Hardwick, consilier pe probleme de politică comercială în cadrul Asociației britanice a procesatorilor de carne, a declarat că aceste costuri suplimentare au fost “catastrofale” pentru firmele mici. Pentru ele, este foarte greu să trimită loturi mici, mixte, de produse în UE, așa cum făceau înainte de Brexit. Pentru un singur lot mic, cu mai multe produse, ei sunt nevoiți să obțină certificate pentru fiecare tip de produs în parte. Karin Goodburn, director la Chilled Food Association, atrage atenția că mai sunt și alte costuri suplimentare, pe lângă certificate, cum ar fi folosirea noilor sisteme IT, noi costuri administrative sau cu personalul suplimentar. 

Săptămâna trecută, statistica oficială a arătat că valoarea exporturilor de produse din carne către UE a însumat 1,47 miliarde de euro anul trecut, în scădere cu 17% față de valoarea de 1,78 de miliarde, înregistrată în 2019, înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Rezultatul din 2023 este al doilea cel mai mic din ultimii zece ani, după cel din 2021, când au fost în vigoare restricții legate de pandemia de coronavirus. 

Sursă: The Guardian

Foto: Peter Titmuss | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday