Ministerul britanic al Apărării a confirmat că testarea lansării unei rachete Trident a eșuat, iar aceasta s-a prăbușit în ocean, în apropierea submarinului HMS Vanguard, de pe care plecase. Testul s-a desfășurat la finalul lunii ianuarie, în largul coastelor Floridei, iar unele publicații britanice susțin că secretarul Apărării, Grant Shapps, se afla la bordul submarinului pentru a asista la test.
Tabloidul The Sun, care a publicat primele informații despre eșec, a arătat că racheta Trident 2 a fost lansată de sub apă, s-a propulsat cu succes în aer, unde prima fază a boosterului ar fi trebuit să pornească, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar racheta de 60 de tone, echipată cu focoase false, a căzut în ocean și s-a scufundat în vecinătatea submarinului. Planificarea inițială arăta că racheta Trident 2 ar fi trebuit să parcurgă aproximativ 6.000 de km, pentru a lovi o țintă fictivă din Atlanticul de Sud, undeva între Brazilia și Africa de Vest.
După ce a confirmat, marți seara târziu, că racheta Trident a înregistrat o anomalie și s-a prăbușit la scurt timp după lansare, Ministerul Apărării a insistat că “descurajarea nucleară este piatra de temelie a apărării UK, iar aceasta rămâne sigură și eficientă”.
Alte surse, citate de presa britanică, au insistat că “lansarea ar fi avut succes dacă racheta ar fi purtat un focos nuclear real”. Totuși, acesta este al doilea test eșuat al unei rachete Trident lansate de un submarin britanic, precedentul fiind realizat în urmă cu opt ani. În 2016, racheta a fost lansată de pe submarinul HMS Vengeance și a zburat în direcția greșită.
Sky News observă că incidentul este considerat unul grav, o explicație scrisă a Ministerului Apărării urmând să fie transmisă parlamentului, miercuri. Este de așteptat ca premierul Sunak să primească întrebări în plen, pe această temă.
Regatul Unit are patru submarine capabile, cel puțin teoretic, să lanseze arme nucleare, iar unul dintre ele este permanent în imersiune, pentru a fi gata să răspundă în cazul în care Regatul Unit sau aliații s-ar confrunta cu un atac nuclear. HMS Vanguard tocmai a finalizat o revizie care a costat 500 de milioane de lire sterline.
Marea Britanie și Franța sunt singurele țări europene, membre NATO, înarmate nuclear. Oficialii alianței insistă pe creșterea rolului UK în apărarea statelor europene de pericolul rusesc, dar Marina Regală a trecut prin alte momente jenante la începutul lunii februarie, când a reușit cu greu să trimită un portavion (din cele două disponibile) la cel mai mare exercițiu NATO din ultimii 35 de ani, pe care nava britanică ar trebui de altfel să îl conducă.
Sistemul de rachete intercontinentale Trident II D5, dezvoltat de Lockheed Martin, a intrat în serviciu în 1990, după realizarea a peste 190 de teste de succes. Pe lângă submarinele britanice, 14 submarine americane nucleare din clasa Ohio sunt purtătoare a unor astfel de rachete. Raza lor exactă de acțiune este clasificată, dar aceasta ar trebui să fie de peste 12.000 de km.
Surse alternative: Sky News, FT.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.