Proiectul a fost adoptat cu 238 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” și 12 abțineri. Concret, acesta prevede că “este interzisă comercializarea băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.

Măsura interzicerii se aplică inclusiv în instituții de învățământ sau sanitare și vizează, pe lângă magazine, și automatele cu produse alimentare. De asemenea, este interzisă oferirea “cu titlu gratuit” a energizantelor către minori, conform noii legi. Firmele care comercializează băuturi energizante riscă amenzi de până la 20 de mii de lei, dar acestea pot crește la 30 de mii de lei dacă comercializarea are loc în școli sau instituții medicale. În cazul abaterilor repetate, se dispune măsura suspendării activităţii operatorului pe o perioadă între 10 – 30 de zile.

Camera Deputaților este for decizional, urmând ca legea să intre în vigoare dacă va fi promulgată de președintele Iohannis.

Foto: Ocusfocus | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday