Școlile din Anglia au primit noi îndrumări menite să oprească utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor. Guvernul a transmis că scopul este “minimizarea perturbărilor și îmbunătățirea comportamentului în sălile de clasă“, precizând că multe școli au interzis deja telefoanele și schimbarea va asigura o “abordare consecventă“. Îndrumarea vine la aproape trei ani după ce guvernul a cerut pentru prima dată interzicerea telefoanelor în școli, dar a lăsat la îndemâna fiecărei unități să implementeze măsurile.

Guvernul a citat un sondaj efectuat în rândul elevilor de liceu, care a stabilit că 29% dintre respondenți au raportat că telefoanele sunt folosite în timpul orelor, atunci când nu ar fi trebuit. Până la vârsta de 12 ani, 97% dintre copii britanici au propriul telefon mobil. Un sindicat al școlilor consideră măsura “compulsivă”,  transmițând că utilizarea telefoanelor are loc oricum în afara școlii, și a numit ghidul o “non-politică pentru o non-problemă“.

Premierul Rishi Sunak a reacționat într-un video postat pe X (Twitter), exemplificând cum telefonul mobil reprezintă un mod de distragere a atenției. Și-a manifestat sprijinul pentru ca școlile să implementeze noile măsuri prevăzute în ghid.

Ministrul britanic al Educației, Gillian Keegan, a declarat pentru BBC că ghidul urmărește să ofere “consecvență pentru a reseta norma socială că nu există loc pentru telefoanele mobile în școli, pe tot parcursul zilei“. Keegan a spus că, în prezent, există o imagine mixtă în ceea ce privește politica, unele școli permițând utilizarea telefoanelor mobile în timpul pauzelor, iar altele au impus o interdicție totală.

Noul ghid stabilește o serie recomandări, precum interzicerea totală a dispozitivelor mobile în incinta școlii, sau reguli care impun ca telefoanele să fie predate la intrarea în școală. De asemenea, se precizează că școlile ar putea permite elevilor să-și păstreze telefoanele, dar “numai cu condiția strictă ca acestea să nu fie niciodată folosite, văzute sau auzite” în timpul orelor. Liderii școlilor ar trebui “să dezvolte și să implementeze reguli care să reflecte contextele și nevoile individuale ale școlii lor“, dar au obligația legală de a asigura bunăstarea elevilor și că oprirea utilizării telefonului în timpul zilei este “esențială” pentru a se asigura că profesorii pot preda programa. De asemenea, directorilor li se reamintește că li se permite să percheziționeze elevii pentru articole interzise de regulile școlii, și că au protecție legală pentru a face acest lucru.

Sindicatul Asociației Liderilor de Școli și Colegii a transmis că nu se aștepta ca noile îndrumări să aibă vreun efect perceptibil. Anul trecut, UNESCO a cerut interzicerea smartphone-urilor în școli, deoarece dovezile au arătat că acestea sunt legate de performanța educațională redusă și că timpul excesiv petrecut pe ecran a avut un impact negativ asupra bunăstării copiilor.

Surse alternative: Guvernul Marii Britanii, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday