Comandantul ucrainean al trupelor din regiunea Zaporijie, Oleksandr Tarnavski, a raportat că Rusia desfășoară atacuri multiple în apropiere de Robotine, la sud de Zaporijie, unul dintre puținele teritorii pe care Ucraina a reușit să le recupereze în timpul contraofensivei de anul trecut. 

“Rușii încearcă să avanseze cu mici grupuri de asalt și vehicule blindate, însă aceste încercări de ofensivă sunt oprite la periferia orașului Robotine” , a transmis acesta într-o postare pe rețelele de socializare. 

Un alt oficial militar a declarat pentru televiziunea de stat că “situația este în dinamică. Inamicul lansează tiruri de artilerie susținute, iar aviația lor operează în mod activ”. Acesta a mai adăugat că rușii se “regrupează”, după ce ucrainenii s-au retras din Avdiivka, în weekend, și “probabil că își vor transfera unitățile către alte sectoare”. Conform NY Times, rușii desfășoară în aceste zile o ofensivă pe cinci direcții, încercând să străpungă apărarea ucrainenilor. 

Apărarea Ucrainei a fost pusă la încercare în ultimele săptămâni din cauza lipsei de muniție și de militari. De altfel, Ucraina a suferit o înfrângere semnificativă, după ce rușii au ocupat complet Avdiivka (din estul regiunii Donețk) și continuă să avanseze dincolo de limitele orașului. Este prima victorie majoră a Rusiei de la capturarea Bakhmut, în mai 2023.

Surse alternative: The Telegraph, KyivPost

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday