Atacul a avut loc duminică asupra navei britanice Rubymar, care a fost grav lovită, ceea ce a făcut ca aceasta să se oprească complet. Ca urmare a pagubelor importante pe care le-a suferit, riscă acum să se scufunde”, a spus reprezentant al grupării Houti, care a adăugat că echipajul este în siguranță. 

Marea Britanie a confirmat atacul și faptul că echipajul a părăsit nava în siguranță. Nava, sub pavilion Belize, este înregistrată în Marea Britanie și este operată de Liban. Aceasta a pornit din Emiratele Arabe Unite și urma să ajungă în Bulgaria, dar a fost lovită în strâmtoarea Bab al-Mandab, în largul Yemenului.

Separat, rebelii houthi au transmis că au anihilat o dronă americană MQ-9 Reaper în apropierea orașului-port Al Hudaydah din Yemen, însă partea americană nu a confirmat acest lucru. 

De la jumătatea lunii noiembrie, gruparea aliniată Iranului a lansat peste 30 de atacuri în Marea Roșie, într-o operațiune despre care spune că este menită să sprijine palestinienii din Fâșia Gaza. Această rută comercială asigură 12% din traficul maritim global. SUA și Marea Britanie au răspuns cu atacuri aeriene și cu tiruri de rachete împotriva pozițiilor și altor facilități din Yemen ale Houthi. De asemenea, Uniunea Europeană pregătește o misiune defensivă.

Surse alternative: Reuters, Politico

Sursa Foto: Zarko Prusac / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday