Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a transmis că producția pe cap de locuitor a scăzut, iar economia nu a reușit să crească din 2022 și până în prezent, în ciuda creșterii demografice. Situația marchează, astfel, cea mai lungă perioadă de scădere sau stagnare a nivelului de trai de la începutul înregistrărilor, în 1955. 

PIB-ul pe cap de locuitor, care măsoară creșterea economică ajustată în funcție de mărimea populației, este considerat un indicator al nivelului de trai, deoarece economia generează mai multă valoare per persoană anual atunci când veniturile gospodăriilor sunt mai mari.

Săptămâna aceasta, ONS a anunțat că Marea Britanie a intrat în mod oficial în recesiune tehnică, la finalul anului trecut, după ce economia s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru. Scăderea a fost mai mare decât se așteptau economiștii și reprezintă o lovitură puternică pentru premierul Rishi Sunak și pentru Partidul Conservator, din care face parte, deoarece una dintre promisiunile făcute de actualul premier, la începutul anului trecut, a fost creșterea economică.

Grant Fitzner, economist-șef în cadrul ONS a avertizat că inactivitatea economică este un factor major care frânează creșterea economică. Toate acestea în contextul în care Marea Britanie rămâne încă singurul stat membru G7 care nu a revenit la nivelurile de ocupare a forței de muncă de dinainte de pandemie. 

Fitzner a explicat că “dacă mai mulți oameni ar fi activi din punct de vedere profesional, consumând și producând, am avea cifre mai mari ale PIB-ului. Faptul că activitatea economică a scăzut în mod semnificativ după pandemie și nu și-a revenit decât parțial este unul dintre factorii care stau la baza creșterii mai slabe. Evident, acest lucru determină și cheltuielile de consum mai slabe, având în vedere că sunt mai puțini oameni care lucrează și cheltuiesc bani”.

Sursa: The Telegraph

Foto: Vlad Georgescu | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday