Mercedes-Simplex 60 HP a fost cea mai rapidă mașină de serie din lume la începutul secolului al XX-lea. Vehiculul a fost succesorul Mercedes 35 HP, considerat primul automobil modern.

Numele autovehicului duce cu gândul la utilizarea simplificată a mașinii. La acea vreme, având în vedere că tehnologia era încă la început, folosirea vehiculelor aducea multe provocări, inclusiv în privința pornirii motorului. În plus, cutia de viteză nu era sincronizată. În rest, modelul Simplex avea multe din caracteristicile de bază ale unui vehicul modern, în ceea ce privește motorul: tracțiune spate, radiator și motor instalat în fața mașinii.

Mercedes Simplex a fost produs între 1902 și 1909, în mai multe variante. În 1902, gama a inclus trei variante de Simplex, cu motorizări de 20, 28 și 40 CP. În 1903 a fost introdusă versiunea de 60 CP. Mașina a concurat în multe curse la începutul secolului al XX-lea și a obținut două trofee.

Modelul scos la licitație a aparținut aceleiași familii timp de 121 de ani. A fost cumpărat în 1903 de jurnalistul britanic Alfred Harmsworth, fondatorul Daily Mail, care a condus regulat mașina. După moartea sa, aceasta a intrat în posesia fiului său, care la rândul său a folosit-o până în 1954, când a fost oferită muzeului “National Motor Museum” din satul Beaulieu, Marea Britanie, unde a rămas timp de mulți ani.

Vehiculul va fi scos la licitație de către compania Gooding & Company pe 29 februarie, iar casa de licitații se așteaptă ca mașina să fie vândută pentru cel puțin 10 milioane de dolari. Numărul de înmatriculare al autovehiculului – A 740 – a fost printre primele emise de Consiliul Municipal din Londra și a rămas pe mașină.

Indiscutabil, cel mai bun automobil al vremii sale. Exclusiv, avansat din punct de vedere tehnic, este considerat ca fiind modelul care a stat la baza legendarei divizii de mașini de curse a Mercedes, a declarat un purtător de cuvânt al casei de licitații, precizând că mai există doar cinci astfel de automobile.

Surse: Blogul Mercedes, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday