John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat joi seara că “din păcate, primim rapoarte de la ucraineni care spun că situația de la Avdiivka este critică, rușii continuând să preseze pozițiile ucrainene în fiecare zi. Avdiivka riscă să fie ocupată de ruși”, a mai spus Kirby, care a arătat că situația este în mare parte rezultatul lipsei de muniție pentru artilerie, în special obuze, de partea Ucrainei și a superiorității Rusiei în ceea ce privește efectivele militare. “Și pentru că Congresul nu a adoptat încă un pachet suplimentar, nu putem furniza Ucrainei obuzele de care are nevoie cu disperare pentru a întrerupe asalturile Armatei Rusiei. Soldații ruși ajung acum în tranșeele ucrainene, mai exact în Avdiivka, și copleșesc numeric apărarea ucraineană”, a mai arătat oficialul american.

Joi, Kievul a recunoscut că își retrage soldații din anumite poziții fortificate ale orașului Avdiivka, o suburbie a Donețkului care rezistă din 2014. Începând din octombrie, Armata Rusă a efectuat manevre de încercuire a fortificațiilor ucrainene, concentrând, după evaluarea ISW, aproximativ 50 de mii de soldați. Institutul de la Washington mai arată că o cădere a Avdiivka nu are totuși o semnificație strategică, ci ar fi o victorie tactică folosită, la fel ca și căderea Bakhmut, pentru propaganda de război rusească. Îi va oferi totuși președintelui Vladimir Putin o victorie pe front pe care să o prezinte alegătorilor luna viitoare, atunci când au loc în Rusia alegerile prezidențiale.

Pe de altă parte, ISW evaluează că rușii concentrează cel puțin la fel de multe trupe pe axa Orihiv, pe Frontul de Sud, acolo unde ucrainenii și-au concentrat atacul din vară, dar au eșuat în încercarea de a sparge liniile fortificate ale Rusiei. Criza de muniții a ucrainenilor pune în valoare superioritatea numerică a rușilor, care trimit valuri de soldați în ofensivă, copleșind apărarea ucraineană în absența unei artilerii eficiente.

La Washington, unde Camera Reprezentanților ar fi trebuit să voteze vineri pachetul de ajutor militar pentru Ucraina deja aprobat de Senat, speakerul republican Mike Johnson a decis să suspende lucrările pentru o pauză de două săptămâni. Casa Albă a criticat în termeni duri stratagema, menită, în mod evident să întârzie livrarea de armament pentru ucraineni.

Surse: ISW, Pravda, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday