Judecătorul a anunțat că primul termen de judecată va fi pe 25 martie, când vor fi selectați jurații. Acesta va fi primul proces penal al fostului președinte care ajunge în această etapă. Trump mai este implicat într-o serie de procese, însă acestea sunt pe latură civilă, nu penală.

Trump s-a aflat personal la tribunalul din Manhattan. După anunțul judecătorului, a afirmat că i se face “o mare injustiție”, iar avocatul său a cerut o amânare.

Conform procurorilor, fostul președinte a falsificat o serie de registre fiscale pentru a ascunde o plată de 130 de mii de dolari făcută către actrița de filme pentru adulți, Stormy Daniels, prin intermediul avocatului său de la acea vreme, Michael Cohen. Plata ar fi fost făcută pentru ca Daniels să nu facă publică o relație pe care a avut-o cu Trump în 2006. Totuși, Cohen a recunoscut că plățile au fost menite să protejeze șansele electorale ale lui Trump, iar astfel, întregul demers este considerat “contribuție în natură la campania acestuia”. Legea electorală limitează la 2.700 de dolari donațiile pe care le poate face o persoană pentru campania unui candidat, iar corporațiilor (Organizația Trump) le este interzis să facă orice fel de donații pentru candidați. În cazul plăților către Stormy Daniels, acestea nici nu au fost incluse în registrele de donații, ceea ce reprezintă o altă încălcare a legii electorale.

Până acum, acuzațiile aduse în patru dosare diferite au avut un impact redus asupra statutului de posibil candidat al Partidului Republican la alegerile prezidențiale. De altfel, Trump s-a folosit de ele pentru a se victimiza și a spune că este “vânat”. Specialiștii americani în drept constituțional au arătat că avocații lui Trump speră ca toate cazurile sale penale să nu ajungă la un verdict final înainte de alegerile din 2024, în speranța că Trump le va câștiga și va beneficia din nou de imunitate.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday