Estimările Comisiei arată că România a avut o creștere economică de 1,8% anul trecut, în contextul în care INS a anunțat o creștere de 2%. Cifra este mai mică față de prognoza de toamnă a Comisiei Europene, care anticipa un avans de +2,2% pentru România. Comisia Europeană arată că inflația ridicată și încetinirea creditării private au afectat cererea internă anul trecut, în timp ce cererea externă a fost slabă. 

Pentru anul în curs, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va crește cu +2,9%, față de +3,1% cât estima toamna trecută. În timp ce consumul privat ar urma să accelereze, investițiile vor rămâne principalul contributor la avansul economic și în acest an. Se estimează că politica monetară va rămâne restrictivă și în 2024 și se va relaxa doar treptat, pe măsură ce presiunile inflaționiste se vor diminua, mai estimează economiștii europeni.

Cu excepția unei scurte pauze la începutul lui 2024, ca urmare a unor creșteri ale impozitelor indirecte, prețurile vor continua să scadă pe parcursul următorilor ani. Inflația medie anuală este așteptată să ajungă la 5,8% în 2024, respectiv la 3,6% în 2025″, mai estimează Comisia Europeană.

Potrivit Institutului Național de Statistică, economia României a scăzut cu -0,4% în ultimul trimestru din 2023. Statistica oficială a calculat astfel o creștere totală de +2% pentru anul trecut, deși a revizuit în scădere trimestrele de vară și toamnă, iar primul trimestru fusese oricum de scădere față de trimestrul anterior.

Sursa: Comisia Europeană

Foto: Vlad Ispas | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday