Două persoane familiare cu situația au declarat pentru Reuters că o astfel de decizie este necesară, pentru ca Administrația Biden și Pentagonul să facă economii și să se încadreze în bugetul fixat de Congres. Astfel, este de așteptat ca numărul de avioane F-35 comandante de Pentagon de la Lockheed Martin să scadă sub 70, anul viitor, față de 83, cât se estimase inițial. În acest fel, valoarea totală a achiziției ar scădea cu 1,6 miliarde de dolari. 

Situația ar putea afecta producătorul Lockheed Martin, care obține aproximativ un sfert din veniturile sale din programul de avioane. De altfel, acțiunile sale au scăzut cu 2,6% după publicarea articolului de pe Reuters. Totuși, cererea internațională de avioane, al căror preț este cuprins între 80 și 120 de milioane de dolari, rămâne puternică. 

Primăvara trecută, Pentagonul estimase că ar fi nevoie de 929 de miliarde de dolari pentru apărare națională. Ulterior, la jumătatea lui 2023, Congresul a impus un plafon de creștere a bugetului pentru 2025, de doar 1% peste bugetul pe 2024. Astfel, bugetul pentru apărare, în anul viitor, ar putea fi de 895 de miliarde de dolari.

Partea Pentagonului din bugetul național al apărării este de așteptat să fie de 850 de miliarde de dolari, potrivit informațiilor Reuters, ceea ce ar impune reduceri la nivelul anumitor programe, întârzieri ale celor care sunt deja în desfășurare și încetinirea eforturilor de a reface stocurile epuizate de războaiele din Ucraina și Israel. Totuși, sursele Reuters spun că, deși negocierile dintre secretarul Apărării, Lloyd Austin, și Biroul de Management și Buget al Casei Albe s-au terminat, rezultatul acestora ar mai putea înregistra unele modificări până pe 11 martie, când va fi făcut anunțul oficial. 

În cazul în care bugetul va rămâne la această sumă, reducerea de 30 de miliarde de dolari, față de ceea ce se estimase că este necesar, va afecta și alte programe precum pe cel antirachetă Guam, care este considerat o componentă importantă a descurajării Chinei în Pacific. De asemenea, va fi afectat planul de modernizare a sistemului antirachetă din Alaska, cunoscut sub numele de Ground Based Interceptors.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday