Intrarea Japoniei în recesiune, după două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut s-a produs din cauza consumului slab, al cererii în scădere din China și al opririlor temporare de producție ale gigantului Toyota. Analiști avertizează deja că scăderea economiei japoneze ar putea continua și în prezent, din aceleași motive.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu -0,4% (an pe an) în ultimul trimestru din anul trecut, iar pe total, în 2023, a atins o valoare de 3,9 mii de miliarde de dolari, la mică distanță de cel al Indiei (3,7 mii de miliarde de dolari), de care ar putea fi depășită foarte curând. Cu un PIB pe 2023 de 4,3 mii de miliarde de dolari, Germania devine astfel a treia economie a lumii, chiar dacă și ea se află în recesiune, după China și SUA.

Datele economice sugerează că Banca Japoniei ar putea avea dificultăți în eliminarea stimulentelor monetare masive, având în vedere perspectivele de majorare a salariilor și o potențială creștere a inflației la peste 2%. Totuși, ministrul Economiei, Yoshitaka Shindo, a subliniat importanța creșterii salariilor pentru a stimula consumul.

Sursă: Reuters 

Foto: Radzian | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday