Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunțat finalizarea cercetărilor și trimiterea în judecată a 49 de persoane. În comunicatul de presă arată că, între 2017 și 2020, un număr de 60 de persoane fizice au solicitat și obținut în mod fraudulos indemnizaţii pentru creşterea copilului acordate de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti folosind în acest sens înscrisuri falsificate ce atestau angajarea lor fictivă la diferite societăți comerciale, îndeplinirea stagiului minim de cotizare și veniturile realizate”.

Mai exact, angajarea fictivă se realiza prin emiterea unor adeverințe de venit și decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă falsificate, dar și prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor declarații fiscale care atestau fals că beneficiarii au fost angajați în cadrul unor companii și că sunt salariați pe o perioadă de 12 luni consecutive, din ultimii doi ani anterior nașterii copilului. 

Funcțiile ocupate și salariile raportate nu erau în concordanță cu pregătirea inculpaților și nici cu pozițiile sau veniturile pe care aceștia le-au avut anterior în cadrul altor societăți comerciale. În general, beneficiarii indemnizațiilor erau persoane fără posibilități materiale care anterior nașterii copilului, fie nu au avut niciun contract de muncă, fie au desfășurat activități în cadrul unor societăți comerciale însă veniturile realizate erau mici, potrivit procurorilor.

În total, 49 de persoane au fost trimise în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals în declarații. Douăsprezece dintre acestea și-au recunoscut vinovăția. Prejudiciul provocat agenției statului depășește 4,3 milioane de lei, din care a fost recuperată suma de 1,3 milioane de lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday