Potrivit DNA, în cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius, funcționari vamali în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale din București și Ilfov, sumele totale de 60.600 de lei, 11.500 de dolari, 600 de euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și o mie de parfumuri contrafăcute.

În schimb, cei cinci inculpați nu au mai întocmit sesizări penale cu privire la problemele constatate în urma controalelor la firmele respective.

De asemenea, procurorii DNA mai informează că “în cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Petrof Paul (director al Direcției Regionale Vamale București) și Stamatescu Răzvan-Cosmin (șef birou în cadrul Autorității Vamale Române) i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice“, deși acesta din urmă nu ar fi trebuit să aibă acces la informațiile respective.

În plus, în perioada 2021-2023, Stamatescu este acuzat că a primit mai multe bunuri și ar fi acceptat să primească 10 mii de dolari de la un om de afaceri, pentru a le cere unor polițiști de frontieră să nu controleze transporturile de mărfuri contrafăcute ce aparțineau omului de afaceri respectiv. 

În aceeași perioadă, Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în valoare de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, pentru “a-l ajuta” să obțină mai multe autorizații.

Inculpații au fost reținuți pentru 24 de ore, dar măsura ar putea fi prelungită la 30 de zile.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday