Congresmenii au adoptat, în luna decembrie, un act legislativ care împiedică orice președinte să retragă SUA din NATO fără aprobarea Senatului sau a unei solicitări din partea Congresului. Acum, democrații încep să creadă că măsura de protecție adoptată va avea un efect limitat asupra unui președinte care se opune Alianței. Senatorii democrați consideră că Congresul trebuie facă noi pași pentru a proteja NATO, după ce Donald Trump a spus că va ”încuraja” Rusia să atace țările membre care nu își îndeplinesc angajamentele financiare.
Politico explică faptul că un președinte, de exemplu Trump, nu trebuie să retragă oficial țara din NATO. În schimb, poate refuza să numească un ambasador al SUA la NATO, poate ordona comandanților militari să nu mai participe la exercițiile NATO sau poate chiar să refuze să ofere ajutor unei țări NATO care este atacată. Aceste mișcări nu ar retrage oficial Washingtonul din Alianță, dar ar transmite că Administrația SUA se îndepărtează de NATO și de angajamentele-cheie din Europa. Din acest motiv, oficialii americani încearcă să găsească modalități pentru a “proteja NATO de o viitoare președinție Trump”.
Experții avertizează că, deși Articolul 5 presupune că aliații NATO se angajează să ajute orice națiune membră care a fost atacată, răspunsul statelor membre depinde de decizia fiecărui guvern de a acționa și “nu există nicio sancțiune pentru lipsa de acțiune”. Aceștia mai arată că dacă un membru este atacat de Rusia, iar Trump, fiind președinte, decide să nu vină în ajutorul acelei țări, nimeni nu poate face ceva pentru a obliga SUA să ia măsuri. În acest caz ipotetic, SUA ar fi încă membru NATO, dar nu în mod activ.
Comentariile făcute de Trump au fost percepute de mulți drept un “îndemn” pentru țările NATO de a-și consolida apărarea, ceea ce, scrie Politico, amintește de amenințările făcute de acesta pe vremea când era președinte, care au determinat națiunile membre NATO să se angajeze să cheltuiască mai mult pentru apărare.
Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO în timpul administrației Trump, a subliniat faptul că pe vremea când era președinte, Donald Trump a cerut retragerea a mii de soldați americani de pe teritoriul Germaniei, pe fondul refuzului cancelarului de atunci, Angela Merkel, de a crește bugetul pentru apărare. În schimb, a vrut să trimită mai multe trupe în Polonia, care accepta să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli militare.
Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.