Într-un update la situația creată de atacul cibernetic asupra spitalelor din România, Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite că încă cinci unități medicale, pe lângă cele 21 de ieri, sunt afectate de atac. Este vorba de Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă”, București, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, Hunedoara, Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede, Spitalul Orășenesc Băicoi și Clinica Sante Călărași (clinică privată).

DNSC precizează că există și o cerere de răscumpărare, în valoare de 3,5 Bitcoin (aproximativ 157.000 euro).

În mesajul atacatorilor nu se specifică un nume de grupare care revendică acest atac, ci doar o adresă de e-mail. Atât Directoratul, cât și alte autorități cu atribuții în domeniul securității cibernetice implicate în analiza acestui incident recomandă să nu se ia legătura cu atacatorii și să nu se plătească răscumpărarea cerută“, transmite DNSC.

Spitalele care folosesc platforma Hipocrate, indiferent dacă au fost afectate sau nu, au primit încă de ieri din partea DNSC o serie de recomandări pentru gestionarea corectă a situației:

  •  Identificare sistemelor afectate și izolarea lor imediată de restul rețelei, cât și de la internet
  • Păstrarea unei copii a mesajului de răscumpărare și orice alte comunicări de la atacatori. Aceste informații sunt utile pentru autorități sau pentru analiza ulterioară a atacului
  • Să nu oprească echipamentul afectat. Oprirea acestuia va elimina dovezile păstrate în memoria volatilă (RAM)
  • Să colecteze și să păstreze toate informațiile de tip jurnal relevante, de pe echipamentele afectate, dar și de la echipamente de rețea, firewall
  • Să examineze jurnalele de sistem pentru a identifica mecanismul prin care a fost compromisă infrastructura IT
  • Să informeze imediat toți angajații și să notifice clienții și partenerii de afaceri afectați cu privire la incident și amploarea acestuia
  • Să restaureze sistemele afectate pe baza copiilor de rezervă a datelor, după ce s-a efectuat o curățare completă a sistemelor. Este absolut necesar să se asigure că backup-urile sunt neafectate, actualizate și sigure împotriva atacurilor
  • Să se asigure că toate programele, aplicațiile și sistemele de operare sunt actualizate la ultimele versiuni și că toate vulnerabilitățile cunoscute sunt corectate.

Luni seară,  Directoratul Național de Securitate Cibernetică a anunțat că erau afectate de atac 21 de unități medicale din România.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday