Într-o analiză găzduită de Politico, Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, acum CEO al Chicago Council on Global Affairs, analizează vizita la Washington din weekend a cancelarului Scholz și arată că ani de zile americanii au călătorit în diverse state europene, membre ale alianței Nord-Atlantice, pentru a-i convinge și chiar a-i certa pe liderii acestora pentru că nu contribuie cu mai mulți bani pentru înzestrarea și pregătirea propriilor armate. Acum însă, arată Daalder, situația a devenit exact opusă, liderii europeni mergând în SUA pentru a-i convinge pe oficialii de acolo să nu renunțe la ajutorul pe care îl oferă pentru a sprijini securitatea din Europa. Acesta a fost și cazul cancelarului german Olaf Scholz, care a transmis că “sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina este indispensabil”.

Analizând aceste schimbări, Ivo Daalder subliniază că îngrijorările liderilor europeni sunt justificate, iar incertitudinea angajamentul SUA față de Europa reprezintă o provocare pentru toate statele membre UE și NATO. Germania, arată el, a avut o atitudine greșită față de Rusia, după căderea blocului comunist, subestimând puterea Moscovei și refuzând să facă investiții în domeniul apărării. Motto-ul german potrivit căruia “pacea se bazează pe comerțul și pe interdependența cu un potențial adversar” a dispărut. Așa se face că Germania și-a asigurat jumătate din consumul său de gaze naturale din Rusia, iar acum plătește un preț economic semnificativ.

Dar după invazia rusească în Ucraina, Germania a alocat 100 de miliarde de euro pentru echipamente militare noi și a devenit, de departe, cel mai mare susținător al Ucrainei din Europa – cele peste 17 miliarde de euro pe care Berlinul le-a acordat Ucrainei până acum reprezintă mai mult de o treime din angajamentul SUA (44 de miliarde de euro) și mai mult decât dublu față de cel al Marii Britanii (7 miliarde de euro).

“Berlinul și-a asumat un rol central în ceea ce privește securitatea Europei, comparativ cu alte state europene, iar acum trebuie să își asume un rol de lider pe care puterea sa economică și politică sugerează că poate și că ar trebui să o aibă”, conchide analiza lui Ivo Daalder. 

Analiză integrală Politico 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday