Institutul Național de Statistică (INS) transmite, într-un comunicat de presă: “În luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 de lei (+6,9%) mai mare decât în luna noiembrie. Câştigul salarial mediu net a fost 5.079 de lei, în creştere cu 314 lei (+6,6%) față de luna noiembrie”. Inflația calculată de Institutul de Statistică pentru ultima lună a anului trecut a fost de +6,6%.

Majorarea din ultima lună a anului a fost pusă de INS pe fondul acordării premiilor anuale și a primelor de sărbători: “Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.825 de lei).

În sectorul bugetar, în luna decembrie s-au înregistrat creșteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+5%), în principal ca urmare a acordării unor diferențe salariale restante, aferente lunilor anului 2023 sau a aplicării prevederilor legale în vigoare, respectiv în sănătate şi asistență socială (+2,8%). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor:

  • Indicele câştigului salarial real a fost 8,3% în luna decembrie 2023 față de luna decembrie 2022.
  • Indicele câştigului salarial real a fost 6,3% în luna decembrie 2023 față de luna noiembrie 2023.

Sursa: INSSE

Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday