La un miting de campanie electorală, înaintea alegerilor primare republicane din Carolina de Sud, Donald Trump a susținut că, pe vremea când era președinte, ar fi avut un dialog cu unul dintre președinții unei țări NATO care l-ar fi întrebat “dacă nu plătim, o să ne protejați în cazul în care ne atacă Rusia? Dacă n-ai plătit, ești delincvent, deci nu numai că nu te voi proteja, de fapt chiar aș încuraja Rusia să-ți facă ce dracu vrea. Trebuie să-ți plătești facturile!”, a povestit Trump, care nu părea să știe sigur nici dacă Jens Stoltenberg mai este secretar general al NATO, nici faptul că țările membre nu plătesc efectiv către NATO decât o mică contribuție pentru cheltuieli administrative, dar alocă 2% din PIB pentru apărare, adică fiecare pentru propria armată și pentru înarmare.

Financial Times observă faptul că “declarația lui Trump este un semnal că, dacă va fi ales din nou președinte, el ar putea amenința angajamentul de apărare reciprocă care reprezintă esența NATO, într-un moment în care temerile față de Rusia au crescut brusc în urma războiului din Ucraina. Fostul președinte a presat recent Congresul să se opună aprobării unui nou ajutor pentru Kiev, care ar fi crucial pe câmpul de luptă”.

Casa Albă a reacționat la comentariile lui Trump, arătând că “încurajarea invadării celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri ucigașe este îngrozitoare și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală, dar și economia noastră”.

Sursă alternativă: FT.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday