Prima femeie președinte a Ungariei, Katalin Novak, și-a anunțat demisia, sâmbătă seeara, la televiziunea naţională. Condamnatul grațiat de aceasta, în aprilie 2023, înaintea unei vizite a Papei Francisc în Ungaria, făcuse parte din conducerea unei case de copii și avusese cunoștiință despre faptul că mai mulți dintre ei au fost abuzați sexual, dar nu a divulgat aceste fapte și a fost condamnat pentru complicitate.

“Am făcut o greşeală. Astăzi este ultima zi în care mă adresez ca preşedinte”, a spus Novak. 

Aparent Președinta Novak nu a știut exact circumstanțele faptelor și a persoanei grațiate, dar gestul său a provocat proteste de stradă ale opoziției, care i-a cerut demisia. Premierul Viktor Orban, deși un aliat politic al președintei Novak, care provine din partidul său, a condamnat la rândul său gestul și a anunțat că va iniția modificarea Constituției pentru ca faptele de pedofilie să nu mai poată fi grațiate. 

În vârstă de 46 de ani, Katalin Novak a devenit președintă a Ungariei în 2022. Potrivit Constituției Ungariei, atribuțiile sale sunt mai mult ceremoniale, dar are, la fel ca în România, atributul de a acorda grației condamnaților cu sentințe definitive.

Și Judit Varga, ministru al Justiției între iulie 2019 – iunie 2023, și-a anunțat demisia din funcțiile de deputat și de candidat principal al partidului de guvernământ, Fidesz, pentru Parlamentul European. Aceasta a explicat că a luat parte, de asemenea, la decizia de grațiere a condamnatului acuzat de complicitate la abuz sexual.

Surse alternative: DW, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday