Cunoscut sub prescurtarea științifică AMOC (Atlantic meridional overturning circulation), sistemul curenților din Atlantic implică mișcarea apei mai reci, de adâncime de la nord spre sud, și o circulație a apei mai calde, de suprafață, dinspre Ecuator spre Polul Nord. Acesta angrenează și masele de aer, încălzite sau răcite, influențând semnificativ sistemele climatice, vremea, furtunile, precipitațiile sau seceta.

Folosind datele istorice și modelarea computerizată AI, cercetătorii de la Universitatea Utrecht din Olanda au determinat că topirea ghețarilor din Groenlanda a determinat o încetinire a curenților marini cu 15%, din 1950 și până acum, dar fenomenul se accelerează rapid și ar putea intra în colaps în următorii o sută de ani. În lumea științifică, anticiparea unui colaps al curenților marini ai Atlanticului este controversată, Institutul Meteorlogic din UK considerând, de exemplu, că acesta nu se va produce în acest secol.

Noul studiu, publicat în Science Advances, a simulat schimbările care au avut loc în ultimii 2.000 de ani și a constatat că deși nu poate fi determinat cu exactitate momentul unui colaps brusc al curenților marini, “rezultatele au oferit un răspuns clar cu privire la posibilitatea unei astfel de schimbări abrupte”. Cercetătorii au simulat însă și o parte a consecințelor pe care le va avea absența curenților marini – nivelul Atlanticului ar crește cu un metru în unele regiuni, inundând numeroase orașe de coastă, ciclul anotimpurilor din Amazon s-ar schimba, cu un potențial distructiv asupra pădurii tropicale, iar vremea și temperaturile înregistrate în întreaga lume ar avea fluctuații mult mai neregulate. Tot ca efect, emisfera sudică va deveni mai caldă, dar vreamea în Europa ar fi mult mai rece și mai uscată. 

Sursă: The Guardian 

Foto: Michal Knitl | Dreamstime.com, Lembi Buchanan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday