MApN transmite că, în timpul bombardamentelor de vineri seară ale forțelor ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni (de lângă granița cu România), forțele aeriene NATO au ridicat două avioane de vânătoare F-16, pentru a cerceta situația din spațiul aerian național, la puțin timp după miezul nopții.

Între timp, populația din Tulcea și, ulterior, Galați, a primit un mesaj RO-Alert, din considerente de siguranță, pentru a se preveni orice risc.

Ulterior, la ora 5 și jumătate, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă o nouă notificare pentru județul Galați, printr-un mesaj RO-Alert. Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20.

MApN a subliniat că în niciunul dintre cele două valuri de atacuri asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național.

Începând din această dimineață, de la ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare pe teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.

“Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații”, a transmis MApN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday