Într-un interviu pentru o publicație daneză, ministrul Troels Lund Poulsen a arătat că Rusia, care a arătat în repetate rânduri că Articolul 5 din Carta NATO reprezintă doar “vorbe goale” și că în caz de război statele membre nu vor interveni în ajutor, intenționează să testeze acest scenariu într-un interval de trei până la cinci ani. “Anul trecut NATO nu avea o astfel de evaluare. Este vorba de informații noi pe care le avem acum”, a spus ministrul danez al Apărării. Declarația sa vine după cea a omologilor din Marea Britanie, Germania și Suedia, și, consideră FT.com “este cel mai dur și mai clar avertisment” în acest sens.

Publicația britanică mai arată că “în privat, tot mai mulți se arată îngrijorați de perspectiva unei victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, ceea ce ar putea încuraja și mai mult Rusia” să atace o țară NATO.

Ministrul danez al Apărării a mai arătat că Rusia și-a sporit enorm capacitatea de a produce echipamente militare. Micael Johansson, directorul executiv al Saab, compania suedeză care produce inclusiv armament, a declarat tot pentru Financial Times că Rusia poate produce de peste zece ori mai multe obuze de artilerie decât toată Europa la un loc.

Este citat și generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Statului Major al Armatei Române, care a spus că Rusia va viza Moldova și Balcanii de Vest dacă va reuși să înfrângă Ucraina.

Sursă: FT.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday