O instanță din Washington a decis că cei doi bloggeri, Rand Simberg și Mark Steyn, l-au defăimat pe omul de știință în două articole publicate în anul 2012, iar acum trebuie să-i plătească despăgubiri în valoare de peste un milion de dolari. 

Cercetarea care a dus la debutul scandalului a fost făcută la începutul carierei lui Mann. În aceasta, omul de știință a demonstrat, luând mostre din inelele copacilor, miezurile de gheață și recifurile de corali, că temperaturile globale au fost relativ stabile până în perioada Revoluției Industriale. După acest moment, însă, pe măsură ce oamenii au început să ardă combustibili fosili în cantități din ce în ce mai mari, Michael Mann și colegii săi au descoperit că temperaturile au crescut brusc. 

Într-un articol publicat în 2012, pe un site al unui think-tank american, Rand Simberg a scris că Mann a “abuzat și manipulat datele” privind încălzirea globală și l-a comparat pe cercetător cu Jerry Sandusky, un antrenor american de fotbal care a fost arestat pentru pedofilie. La vremea aceea, Mann era profesor la Universitatea Statului Pennsylvania. Ulterior, Mark Steyn a citat articolul și i-a dat dreptate lui Simberg într-o opinie publicată de revista National Review.

Instanța din Washington a decis că Simberg trebuie să-l despăgubească pe omul de știință cu o mie de dolari, iar Mark Steyn trebui să-l despăgubească cu un milion de dolari. Simberg a fost găsit vinovat pentru defăimare, mai exact pentru comparația lui Mann cu Sandusky, dar a fost achitat pentru alte declarații care criticau activitatea științifică a lui Mann. Steyn, care s-a apărat singur în timpul procesului, a declarat că încă se bazează pe afirmațiile “adevărate pe care le-am scris despre Michael Mann”. Managerul său a precizat că va face apel la decizia de despăgubire.

Michael Mann spune că timp de mai mulți ani, procesul i-a afectat cariera. Omul de știință argumentează că a pierdut oportunități de finanțare și de participare la studii. Sper ca acest verdict să trimită un mesaj tuturor persoanelor care vor să acuze pe nedrept oamenii de știință din domeniul climatic, a transmis Michael Mann. 

Verdictul vine într-un moment în care tot mai mulți oameni de știință care cercetează domenii precum cel climatic sau cel al vaccinurilor sunt supuși atacurilor. Totuși, unii critici ai deciziei instanței spun că se tem că aceasta ar putea duce la suprimarea libertății de exprimare și al dezbaterii deschise din domeniul științific.

Sursa: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday