După patru luni de război, biroul prim-ministrului israelian a afirmat că Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, a rămas ultimul bastion al Hamas din teritoriu: “Este imposibil să atingem obiectivul războiului de a elimina Hamas, lăsând patru batalioane de-ale lor în Rafah”, se arată într-o informare a instituției. În acest context, prim-ministrul a cerut armatei “un plan dual” de evacuare a orașului și de lansare a unei operațiuni militare la sol. 

Armata israeliană a lansat, vineri, un atac aerian limitat asupra orașului, unde se crede că s-au refugiat sute de mii de palestinieni. Potrivit estimărilor ONU, în oraș s-ar afla 1,3 milioane de oameni.

Statele Unite au anunțat, în mai multe rânduri, că se opun unei acțiuni militare în Rafah, iar organizațiile umanitare au avertizat în repetate rânduri cu privire la potențialele victime omenești, în cazul în care trupele vor acționa și la sol. 

Joe Biden chiar a afirmat joi că răspunsul dat de israelieni la atacurile din 7 octombrie 2023 a fost “exagerat”. Departamentul american de Stat a mers mai departe și a transmis că, în circumstanțele actuale, o invazie în Rafah “ar fi un dezastru”. 

Egipt a avertizat că orice strămutare a palestinienilor pe teritoriul său ar încălca un tratat de pace vechi de peste 40 de ani, încheiat între Cairo și Tel Aviv. Punctul de trecere Rafah, între Egipt și Gaza, servește drept principal punct de intrare pentru convoaiele umanitare. 

Surse alternative: Reuters, Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday