Rata anuală de funcționare a OpenAi, care se calculează prin înmulțirea veniturilor din luna precedentă cu 12, a atins pragul de două miliarde de dolari în decembrie 2023, au declarat pentru Financial Times două persoane familiarizate cu situațiile financiare. Potrivit lor, conducerea OpenAI consideră că poate dubla aceste rezultate în 2025, pe fondul interesului clienților din sectorul afacerilor, pentru implementarea instrumentelor cu inteligență artificială generativă.

Această creștere extraordinară ar plasa OpenAI într-un grup select, alături de Google și Meta, care au înregistrat venituri de un miliard de dolari într-un deceniu de la înființare. Financial Times explică faptul că OpenAI a fost fondată în 2015, ca laborator non-profit de cercetare în domeniul AI, dar în 2020 și-a înființat o filială de afaceri care s-a transformat într-un colos comercial. În octombrie 2023, veniturile sale anualizate au fost de 1,3 miliarde de dolari, dar ritmul de creștere a vânzărilor a continuat să accelereze.

OpenAi continuă să valorifice valul declanșat odată cu lansarea lui ChatGPT în noiembrie 2022, în ciuda tulburărilor din toamna trecută, când Sam Altman a fost îndepărtat de consiliul de administrație, după care a fost readus în funcția de director general. Potrivit lui, nouă din zece din marile companii ale lumii, incluse în Fortune 500, folosesc produse dezvoltate de OpenAi, iar ChatGPT are 100 de milioane de utilizatori, săptămânal. 

Totuși, Sam Altman a declarat că grupul continuă să raporteze pierderi din cauza costurilor uriașe de dezvoltare și funcționare a produselor sale. Acesta se așteaptă ca cheltuielile să continue să depășească veniturile, pe măsură ce compania dezvoltă produse mai sofisticate. În acest sens, urmărește să atragă finanțări de zeci de miliarde de dolari. 

Microsoft este cel mai susținător al OpenAI, pentru care a alocat în jur de 13 miliarde de dolari. De altfel, cele două au semnat un acord de împărțire a profitului.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday