La nivelul anului 2023, România a avut exporturi de 93 de miliarde de euro, cu +1,3% mai mult decât în anul precedent, în timp ce valoarea importurilor a scăzut cu -3,2%, până la 122 de miliarde de euro. Astfel, deficitul balanței comerciale s-a situat la 28,9 miliarde de euro, mai mic cu -5,1 miliarde decât în 2022.

În ultima lună a anului trecut, exporturile au scăzut puternic, cu -8,3%, în timp ce importurile s-au diminuat cu -2,2%. În termeni nominali, a rezultat un deficit de 3,4 miliarde de euro.

Defalcat, pe categorii de bunuri, mașinile și echipamentele de transport au avut o pondere de circa 45% în structura exporturilor și de aproape 37% în cea a importurilor, fiind urmată, după importanță, de categoria produselor manufacturate, altele decât cele amintite, mai exact o pondere de aproape 30% la export și de aproape 29% la import.

Valoarea schimburilor în interiorul granițelor UE a fost de 67,5 miliarde de euro la expedieri și de 89,5 miliarde la introduceri, reprezentând trei sferturi din total, în fiecare caz. Valoarea exporturilor în afara UE a fost de 25,5 milioane de euro, respectiv de 32,5 miliarde la importuri.

Date/Grafice: INSSE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday