DNA a început urmărirea penală împotriva mai multor directori de la CET SUD și Electrocentrale Rovinari Gorj, bănuiți că au aranjat mai multe licitații de achiziții cu firme private, pentru sute de mii de euro mită. Zece persoane sunt cercetate în acest dosar.

DNA a început urmărirea penală și a reținut două persoane fizice, administratori de societăți comerciale, și în același timp a plasat sub control judiciar timp de 60 de zile pe Dorin Adrian Ecobescu (director al Centralei Termoelectrica București Sud, CET SUD – ELCEN) și Iosif Chircă (director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari – Gorj).

Concret, explică DNA, cei doi administratori de firme au acționat astfel: Primul este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și deturnarea licitațiilor publice. I-ar fi dat 10 mii de euro lui Dorin Ecobescu “în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu”, iar alte cinci mii de euro lui Iosif Chircă, în același scop.

Totodată, s-a înțeles cu un alt suspect (nenumit), tot director de sucursală, în scopul de influența și denatura prețul de adjudecare a unui contract de servicii, inițiat de o companie de stat. “Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare”, explică DNA.

DNA îl mai acuză că a dat 514.375 lei celui de-al doilea administrator de firmă, care a pretins că are influență asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de stat. În plus, acesta din urmă ar fi promis 420 de mii de euro directorilor unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat pentru a câștiga două licitații pentru servicii de arhivare, în valoare totală de 2,8 milioane de euro.

În total, procurorii mai efectuează cercetări față de alte șase persoane care au acționat în calitate de complici/instigatori.

Folosim cookies