Robert Hur, procurorul desemnat special să ancheteze cazul în care este implicat actualul președinte Joe Biden pentru faptele care au avut loc când era vicepreședinte (între 2009 și 2017), a transmis că sunt mai multe motive pentru care oficialul nu va fi cercetat. 

Hur spune că documentele ar fi putut fi duse la Biden acasă în timpul exercitării funcției, când avea autoritatea să facă acest lucru. În cazul în care președintele ar ajunge în fața juraților, ar fi greu de demonstrat că a acționat cu bună știință: “Domnul Biden s-ar prezenta probabil unui juriu așa cum a făcut-o în timpul audierilor noastre, ca un bărbat în vârstă, simpatic, bine intenționat, cu o memorie slabă”

Potrivit raportului întocmit de procuror, Joe Biden i-a declarat unui scriitor care-i pregătea biografia, în 2017, că a găsit “toate lucrările clasificate la parter”, cu referire la o casă pe care o închiriase, în statul Virginia. Documentele includ un bilet scris de mână de Barack Obama în 2009, prin care președintele de la acea vreme se opunea suplimentării de militari americani în Afganistan, precum și bilete scrise de mână după întâlnirile de securitate națională. 

Reuters amintește că membrii echipei lui Biden au găsit documentele clasificate în biroul think tank-ului din Washington condus de Biden până să fie ales președinte, dar și la locuința sa din statul Delaware. 

Principalul său contracandidat în alegerile prezidențiale din noiembrie, Donald Trump, se confruntă cu 40 de capete de acuzare pentru păstrarea unor documente de securitate națională extrem de sensibile la casa sa de vacanță din Florida, după încheierea mandatului de președinte, în ianuarie 2021. Trump mai este acuzat că a obstrucționat procesul de recuperare a arhivelor. 

Spre deosebire de Trump, Biden a anunțat că a descoperit înregistrările pe proprietățile sale, iar numărul acestora era mic. Întrucât actualul procuror general al Statelor Unite a fost numit de Biden, Robert Hur a fost desemnat să conducă ancheta, întrucât el a ocupat funcții de conducere în Department în timpul Administrației Trump. Concluziile raportului lui Hur ar putea alimenta acuzațiile de dublu standard, formulate de Trump și susținătorii săi. 

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday