Franța are 320 de stațiuni pentru sporturi de iarnă și este depășită la acest capitol doar de Statele Unite, potrivit unei statistici citate de The Telegraph. Acest sector turistic generează 11 miliarde de euro anual și susține 120 de mii de angajați.

Un raport al Curții de Conturi a conchis că, pe fondul schimbărilor climatice, majoritatea măsurilor luate de administratori nu sunt eficiente. Potrivit Curții, tunurile de zăpadă sunt o soluție relativă și trecătoare, iar investițiile nu țin cont, în multe cazuri, de prognozele climatice. Auditorii mai atrag atenția că impactul folosirii tunurilor de zăpadă asupra resurselor de apă este subestimat, în multe zone. Altă problemă identificată este interesul scăzut pentru promovarea altor activități montane decât schiatul.

O altă concluzie a fost că francezii plătesc “factura” pentru 23% din cifra de afaceri a operatorilor de telescaune din stațiunile mici și mijlocii, prin subvenții de la stat. Această situație, potrivit Curții, ridică o problemă, întrucât în restul țărilor, operatorii sunt strict parte a sectorului privat. 

Auditul a fost întocmit după verificarea a 42 de stațiuni din Munții Alpi, Pirinei, Masivul Central și lanțul montan Jura, iar inspectorii au subliniat că, în absența unor măsuri adecvate, toate stațiunile vor fi mai mult sau mai puțin afectate de stratul de zăpadă, care este din ce în ce mai subțire. Într-un răspuns scris la raport, președintele Regions de France a recunoscut că modelele economice vor trebui revizuite în următorii 10-15 ani, în special în stațiunile situate la altitudini mai mici de 2.000 de metri. 

Sursă: The Telegraph

Foto: Nikittta | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday