Institutul Ifo pentru Cercetări Economice a realizat un clasament al regiunilor privind riscul de recesiune, pe baza estimărilor experților din fiecare zonă geografică în parte. Astfel, America de Sud și Europa de Est sunt sunt în topul listei, cu 34,7% și, respectiv, 34,6%. Procentul nu scade sub 30% nici în cazul Europei de Vest sau de Nord, dar nici în America de Nord. La celălalt capăt al clasamentului se află America Centrală (17,7%), Africa de Sud (21%) și Asia de Sud (22%). 

Economiștii consideră că economiile europene se confruntă cu un risc ridicat de recesiune din cauza conflictelor geopolitice și a creșterii costurilor energiei, explică Bloomberg.

La nivel de țări, în Europa, analiza Ifo arată că riscul de recesiune variază puternic, de la 8% în cazul Macedoniei de Nord, la 60% pentru Bosnia și Herțegovina. Experții din Germania, Regatul Unit și Olanda s-au declarat îngrijorați de o potențială recesiune (toate cu 38%). Cei mai puțin îngrijorați sunt italienii, francezii și spaniolii. România se află la mijlocul clasamentului, cu un risc moderat (între 25% și 30%). 

Raportul Ifo este redactat sub forma unei analize a unui sondaj trimestrial, la care au participat 1.431 de experți economici din 124 de țări.

Surse: Institutul Ifo, Bloomberg

Foto: Siriporn Kaenseeya | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday