Comisia Electorală din Rusia susține că 15% dintre semnăturile de susținere strânse de Nadejdin și echipa lui sunt în numele unor persoane decedate. Nadejdin, unul dintre puținii care au contestat public războiul din Ucraina și pe care Kremlinul i-a tolerat, a anunțat că va contesta hotărârea la Curtea Supremă.

Dacă Nadejdin susține că a adunat peste 200 de mii de semnături din toată țara, Comisia i-a validat doar 95 de mii, în condițiile în care legea prevede că o persoană are nevoie de cel puțin 100 de mii de semnături valide. BBC notează că Nadejdin a început o campanie de ultim moment și că este susținut de alți contestatari ai regimului de la Kremlin, inclusiv de admiratorii lui Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.

The Guardian explică faptul că nimeni nu se așteaptă ca Nadejdin să câștige alegerile, chiar dacă ar candida, având în vedere controlul deplin al Kremlinului asupra statului. Deja, presa de stat și-a intensificat campania de denigrare a acestuia, ceea ce sugerează preocupările Kremlinului. Pe lângă candidatura lui, Comisia Electorală a invalidat-o pe cea a Ekaterinei Duntsova, altă critică a războiului.

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc luna viitoare, în perioada 15-17 martie, iar până acum au fost înregistrate patru candidaturi, cu tot cu cea a lui Putin. Anunțul final în privința numărului de candidați va fi făcut sâmbătă.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday