Potrivit unei analize a grupului de investigații Citizen Lab, este vorba de o campanie de propagandă a Chinei care vizează 30 de țări, iar conținutul în cauză este intercalat pe site-urile respective cu știri agregate de la agențiile locale de știri și din presa de stat chineză. Conform investigației, două astfel de site-uri operează și în România, fără a fi însă numite.

Materialele de propagandă care circulă de site-urile respective conțin teorii conspiraționiste, adesea despre SUA și statele aliate (în special pe tema pandemiei de Covid), dar și articole în care opozanții Beijingului sunt criticați. Investigația Citizen Lab arată că această campanie de propagandă a Chinei a început la mijlocul anului 2020.

Aceste site-uri încearcă să adopte înfățișarea unor portale locale de știri. Spre exemplu, titlurile de pe prima pagină a unui site, denumit “Roma Journal”, fac referire la perspectivele politice ale premierului italian, despre un festival de baloane cu aer cald în nordul țării și despre lansări de cărți. Cu toate acestea, secțiunea de “Comunicate de presă”, care poate fi ușor accesată de pe prima pagină a site-ului, este plină de materiale de propagandă, privind, printre altele, contribuția Chinei la redresarea economică globală sau intenția Beijingului de a promova inovația tehnologică.

Majoritatea conținutului propagandist de pe aceste site-uri a fost preluat de la un serviciu de comunicate de presă numit “Times Newswire”, despre care analiștii de la firma de securitate cibernetică Madiant au descoperit anul trecut că se află în centrul unei operațiuni separate a Chinei de influențare a publicului din SUA.

Astfel de campanii de propagandă pe care guvernul Chinei le sponsorizează s-au extins dincolo de granițele Asiei, potrivit unui raport Meta din luna noiembrie. În timp ce aceste campanii sunt din ce în ce mai frecvente, experții spun că, alături de Rusia și Iran, China este una dintre cele mai mari surse de materiale de propagandă.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Ducdao | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday