Eforturile lui Donald Trump de a bloca acordul dintre republicani și democrați privind aprobarea în tandem ale celor două legislații au avut succes. Senatul a respins cu 50 de voturi la 49 proiectul de lege privind frontiera de sud, cerut inițial cu îndârjire de republicani, care au condiționat de aprobarea acestuia legea privind ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Deși negociatorii celor două partide s-au înțeles, în weekend, privind aprobarea ambelor legi, la pachet, cea mai mare parte a senatorilor republicani s-au opus avansării proiectului privind frontiera cu Mexicul, o temă de care, potrivit prsei americane, Donald Trump are nevoie în acest an, pentru a-l acuza pe Biden că nu a făcut nimic în acest sens.

După picarea acordului privind frontiera, Senatul a încercat să avanseze separat legislația privind ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Nu a fost însă clar dacă acesta ar obține cele 60 de voturi necesare. Timp de patru ore, miercuri seara, senatorii americani au menținut deschisă procedura votului preliminar, în timp ce dezbăteau care ar fi cea mai bună cale de urmat. La final au fost strânse doar 58 de voturi, iar liderul majorității democrate din Senat a anunțat că va încerca din nou, joi, un vot pentru această lege.

Proiectul de lege prevede o finanțare de 118 miliarde de dolari, din care 60 de miliarde de dolari în asistență militară pentru Ucraina, dar el a mai fost repsins și în decembrie de republicani. Chiar dacă ar trece de Senat, el tot ar mai avea nevoie și de votul Camerei Reprezentanților, unde speakerul Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump, a declarat inițial că va refuza să îl supună la vot. Ulterior, Johnson a spus că așteaptă mai întâi să vadă ce se întâmplă în Senat.

Marți, Joe Biden a dat vina pe Donald Trump pentru blocarea previzibilă a acordului dintre democrați și republicani: “Toate indiciile arată că acest proiect nici măcar nu va trece la Senat. De ce? Un motiv simplu: Donald Trump. Pentru că Donald Trump crede că este rău pentru el din punct de vedere politic… El ar prefera să folosească aceste probleme ca pe o armă electorală decât să permită revolvarea ei”, a spus Biden.

Sursă alternativă: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday