La mijlocul lunii noiembrie 2022, FPÖ, un partid de extremă dreapta care împrumută elemente din discursurile liderilor naziști, a depășit pentru prima dată Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) în sondaje, iar până la sfârșitul lui octombrie 2023 a fost cotat cu 30% din intențiile de vot în sondaje. Ascensiunea partidului este una surprinzătoare, în condițiile în care FPÖ era cotat cu doar 11% din intențiile de vot în timpul primului val al pandemiei.

Într-un articol de opinie publicat pe Politico de Liam Hoare, editorul pentru Europa al revistei Moment Magazine și expert în politica și cultura austriacă, acesta explică faptul că FPÖ a beneficiat de o serie de circumstanțe politice, care i-au permis să strângă o masă mare de susținători. În timpul pandemiei, partidul a profitat de pe urma măsurilor restrictive introduse pentru a preveni răspândirea Covid și a adoptat o poziție sceptică cu privire la vaccinurile anti-Covid. FPÖ a profitat și de valul de proteste declanșate de încercarea guvernului austriac de a face vaccinarea obligatorie. Ulterior, masa de susținători ai partidul s-a mărit și cu cei care se opun sprijinului european pentru Ucraina, în urma invaziei Rusiei și imigranților.

Ultimul impuls al partidului a fost dat de reapariția migrației ilegale ca problemă politică, precum și de crizele energetice și inflaționiste din Europa generate de războiul dintre Rusia și Ucraina. În 2022, 112 mii de cereri de azil au fost depuse în Austria – mai multe decât în 2015, la apogeul crizei migrației.

La mitingul anual al partidului, care a avut loc într-o berărie din Stiria, din sudul țării, liderul Herbert Kickl a fost primit triumfător cu salutul ”viitorul Volkskanzler” al Austriei – viitorul Cancelar al Poporului – un termen folosit pentru prima dată de Adolf Hitler în 1933. Politico notează că nu este prima dată când FPÖ folosește un termen inventat de naziști.

Apoi, Herbert Kickl l-a catalogat pe cancelarul austriac Karl Nehammer ”un om mort care merge” și a declarat că are o listă cu mai mulți miniștri pe care îi condiseră vinovați pentru modul în care au gestionat pandemia de Covid. Acesta a continuat prin a preciza că sub conducerea partidului său, Austria va deveni o fortăreață care nu va mai accepta nicio cerere de azil.

Liderul FPÖ a continat prin a declara că ”Ungaria este un model pentru mine”. Discursul acestuia fost “hiperbolic și plin de ură, ca a unui partid care se confruntă cu o rezistență puțin semnificativă, în timp ce caută victoria la viitoarele alegeri parlamentare din acest an și, odată cu aceasta, revenirea la putere”, explică Politico.

Pentru cei care se opun FPÖ, principala îngrijorare este că condițiile economice și politice nu dau semne de îmbunătățire. Economia rămâne în continuare lentă. PIB-ul a scăzut cu 0,5% în 2023 și se estimează că va crește doar cu 1% în acest an. Între timp, eforturile guvernului de a atenua inflația prin plăți unice în numerar și prin plafonarea prețurilor la energie pentru gospodării nu au avut succes în rândul alegătorilor.

Astfel, Partidul Popular Austriac conservator al lui Nehammer (ÖVP), pe lângă faptul că este împovărat de moștenirea lăsată de mandatul fostului cancelar Sebastian Kurz – un amplu scandal de corupție, a realizat și că politicile sale privind migrația nu mai funcționează la urnele de vot.

“Pe scurt, guvernul este nepopular, iar opoziția nu mai are timp să se afirme. Economia este slabă, iar perspectivele imediate ale țării sunt sumbre. Astfel, Austria se îndreaptă spre o victorie a extremei drepte la viitoarele alegeri parlamentare. Iar dacă ÖVP acceptă să intre în coaliție cu FPÖ – așa cum a făcut în 2000 și 2017 – doar atunci va reveni din nou la putere”, conchide Liam Hoare articolul său.

Analiză integrală Politico

Foto: Svershinsky | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday