Raportul realizat de European Electricity Review, citat de Sky News, arată că, la nivelul UE și al Marii Britanii, ponderea utilizării combustibililor fosili (cărbune, gaze) a scăzut considerabil, în favoarea celei regenerabile, care a crescut. Utilizarea energiei electrice pe bază de cărbune și gaze naturale, din UE și Marea Britanie, a scăzut cu 19%, respectiv 16%, în 2023

“Europa pătrunde într-o nouă eră a tranziției energetice, impulsionată de cele mai curate sectoare de energie din UE, anul trecut. Combustibilii fosili joacă un rol mai mic decât oricând, spre deosebire de sistemele eolian și solar”, a declarat Sarah Brown, directorul grupului de experți Ember.

În 2023, la nivelul Uniunii Europene, sursele regenerabile au crescut la o pondere record de 44% din totalul energiei de la nivelul spațiului comunitar și, pentru prima dată, vântul a produs mai multă electricitate (18%) decât gazul (17%). Marea Britanie a raportat, de asemenea, o producție record de energie verde – eoliană și solară – reprezentând o treime din total, în creștere de la 29% în 2022.

Grupul Ember explică faptul că s-a observat o accelerare a dorinței de tranziție la sursele regenerabile de energie curată, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Acest imbold a fost determinat, de asemenea, de prețurile foarte mari ale gazelor și criza energetică care le-a urmat.

Sursa: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday