Murray Auchincloss, directorul executiv al British Petroleum (companie multinațională britanică de petrol și gaze) consideră că cererea de petrol și gaze, precum și cea de energie provenită din surse regenerabile, va fi “foarte mare” în următorii ani, pe fondul boom-ului instrumentelor AI generative. AI se bazează pe centre de date pentru a-și alimenta tehnologia, iar fiecare căutare introdusă în instrumente precum ChatGPT consumă de aproximativ 10 ori mai multă energie decât o căutare standard în browser.

Producția de gaz va scădea probabil puțin în acest deceniu și apoi va crește semnificativ. Inteligența artificială generativă va crește cererea de energie electrică, prezice Auchincloss. Specialiștii de la Digiconomist (o platformă dedicată care analizează tendințele digitale) estimeaza că, pentru a-și muta întregul motor de căutare AI, Google ar consuma de la fel de multă energie electrică necesară pentru a alimenta o țară de mărimea Irlandei.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, cantitatea de energie consumată de cele 8.000 de centre de date la nivel global va crește cu 73% doar până în 2026, până la 800 TWh. Pentru comparație, Marea Britanie consumă 321 TWh de electricitate pe an, în momentul actual.

Auchincloss susține că BP va adopta o abordare “pragmatică” a tranziției la energia verde, iar compania și-a redus planurile pentru emisiile de carbon. Profiturile BP au scăzut de la 27,7 miliarde dolari la 13,8 miliarde dolari în 2023, deși acțiunile au crescut cu 5%. Totuși, cel mai recent raport anual al companiei arată că angajamentul său față de petrol rămâne la fel de puternic, producția crescând cu 8,6% în ultimul trimestru din 2023. O tendință similară este proiectată și pentru acest an.

Sursă: The Telegraph

Foto: Ralwel | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday