Negociatorii UE au ajuns la un acord să elaboreze un proiect de lege care va incrimina, până la jumătatea anului 2027, distribuirea de astfel de conținuturi pe teritoriul Uniunii. Demersul urmărește să vină mai ales în sprijinul femeilor, după ce Taylor Swift a fost victima acestui tip de abuz, în luna ianuarie, iar imaginile cu conținut trucat au fost văzute de 45 de milioane de oameni, înainte de a fi șterse.

Negociatorii UE vor să incrimineze distribuirea filmulețelelor de tip deepfake, generate cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și pornografia din răzbunare (“revenge porn”) sau hărțuirea online vor fi considerate infracțiuni și ar putea, în consecință, să fie pedepsite cu închisoare.

În prezent, victimele unui astfel de abuz trebuie să se bazeze pe un mozaic de legi precum cea privind confidențialitatea la nivelul UE, regulamentul pentru protecția datelor personale, dar și alte prevederi valabile la nivelul fiecărui stat, fiind foarte dificil să se apere în justiție. În ultimii ani, femeile s-au confruntat cu intensificarea diverselor forme de agresiune și hărțurie, iar dezvoltarea inteligenței artificiale a agravat situația.

Comisia Europeană a propus, în timpul mișcării #MeToo din 2022, o lege prin care țările sunt obligate să depună mai multe eforturi pentru a pedepsi abuzurile online împotriva femeilor. Regulile stabilesc definiții ale diverselor infracțiuni, de la căsătoria forțată și mutilarea genitală, până la hărțuirea cibernetică. Au fost propuse și termene minime de închisoare, cum ar fi cel puțin un an de închisoare pentru violență cibernetică.

Pe lângă femei, victime ale violenței online, dar și offline, sunt și copiii. Conform Comisiei Europene, doar în 2022, în UE, au fost supuși unei forme de abuz 1,5 milioane de copii (unul din cinci copii). Din cauză că normele și legile actuale care ar trebui să îi protejeze pe minori nu mai sunt adecvate, executivul european a propus un set de modificări.

Una dintre acestea este extinderea definiției folosită în statele membre pentru ceea ce poate fi considerat abuz asupra minorilor. De asemenea, victimele vor avea mai mult timp la dispoziție să raporteze abuzul sexual, vor primi dreptul la compensații financiare și li se va acorda mai mult sprijin, atât minorilor cât și adulților.

Comisia propune și intensificarea măsurilor preventive prin utilizarea adecvată a programelor existente la nivelul UE, investirea în programele de conștientizare, în special în cadrul mediului online, și un control mai atent al celor care lucrează cu copiii.

Surse alternative: Politico, Comisia Europeană

Foto: Ocusfocus | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday