Update: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă ținută după întâlnirea cu secretarul american al Apărării, dacă susține eliberarea prizonierilor palestinieni, în schimbul ostaticilor israelieni. Acesta a răspuns că Israelul “nu și-a luat niciun angajament”, legat de cererile formulate de Hamas pentru încetarea focului. Netanyahu a argumentat că este un număr foarte mare de “teroriști care ar trebui eliberați”.

Ulterior, un jurnalist a reluat întrebarea, cerând un răspuns clar din partea oficialului legat de poziția față de propunerea Hamas. Premierul a răspuns: “Din ceea ce am văzut, chiar și dumneavoastră ați fi spus nu”.

Netanyahu a fost întrebat și dacă Israelul ar putea accepta un acord de pace. În acest context, premierul a răspuns că “s-a confruntat deja cu o serie de acorduri de pace foarte importante” și a adăugat că este de părere că va fi un acord. Totuși, a subliniat că Israelul “nu va reuși să ajungă la acele acorduri și tratate de pace și normalizare fără a învinge Hamas”. A reiterat că “nu există altă soluție decât victoria completă și decisivă” și a asigurat că aceasta va fi atinsă în “câteva luni”.

Știrea inițială: Planul propus de Hamas presupune, conform Reuters, trei faze, fiecare dintre ele urmând să dureze câte 45 de zile. Decizia vine ca urmare a negocierilor mediate de Qatar și Egipt și susținute de SUA.

În cadrul planului, teroriștii Hamas vor schimba ostaticii pe care i-au capturat pe 7 octombrie cu prizonierii palestinieni capturați de Armata israeliană. De asemenea, pe parcursul celor patru luni și jumătate va începe reconstrucția Gazei, forțele israeliene se vor retrage complet, iar trupurile celor decedați de ambele părți vor fi restituite.

Potrivit propunerii Hamas, toate femeile israeliene ostatice, băieții sub 19 ani, bătrânii și bolnavii vor fi eliberați în primă fază, în schimbul eliberării femeilor și copiilor palestinieni din închisorile israeliene. O parte a ostaticilor bărbați vor fi eliberați în timpul celei de-a doua etape, iar restul în cea de-a treia. De altfel, până la sfârșitul celei de-a treia etape, Hamas se așteaptă ca părțile să fi ajuns la un acord privind încheierea războiului.

Hamas a transmis că dorește eliberarea a 1.500 de prizonieri, dintre care o treime să fie selectați din lista palestinienilor condamnați pe viață în Israel.

Reuters subliniază că armistițiul ar crește fluxul de alimente și ajutoare care ajung la civilii din Gaza. Un aspect foarte important, având în vedere că aceștia se confruntă cu foametea și cu o penurie de bunuri de bază.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit azi-noapte în Israel, după ce, anterior, s-a întâlnit cu mediatorii din Qatar și Egipt în ceea ce pare a fi cea mai serioasă acțiune diplomatică desfășurată de la începutul războiului. Scopul declarat al celor care lucrează în acest sens este de a ajunge la un armistițiu prelungit. De altfel, anunțul Hamas  a venit ca urmare a propunerii făcute săptămâna trecută de Qatar și Egipt și susținută de SUA.

Israelul și-a început ofensiva militară în Gaza, după ce Hamas a ucis 1.200 de oameni și a luat 253 de ostatici în sudul Israelului, pe 7 octombrie. Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de gruparea teroristă, spune că cel puțin 27.585 de palestinieni au fost uciși. Din ostaticii luați inițial de Hamas, în Gaza, se mai află 105 o parte a lor fiind eliberați pe parcursul armistițiului și alții murind înainte de a fi salvați.

Articol integral Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday