Jennifer Crumbley, mama elevului care a deschis focul într-un liceu din Michigan și a ucis patru elevi și a rănit alte șapte persoane, în noiembrie 2021, a fost găsită vinovată pentru ucidere din culpă (omor fără intenție, dar cu vinovăție) și riscă până la 15 ani de închisoare. Ea se află deja în închisoare, fiind arestată imediat după incident. James Crumbley, soțul acesteia, va fi judecat și el pentru aceleași acuzații, la începutul lunii martie.

Fiul lor, Ethan, care a comis atacul, a pledat vinovat pentru toate acuzațiile, inclusiv pentru cea de terorism, și a fost condamnat anul trecut la închisoare pe viață fără posibilitatea de a fi eliberat condiționat. 

În cazul mamei sale, jurații au decis că aceasta esteresponsabilă pentru decese, deoarece a fost extrem de neglijentă atunci când i-a dat o armă fiului său Ethan, care avea 15 ani la momentul respectiv, și nu i-a oferit un tratament adecvat pentru sănătatea sa mintală, în ciuda semnelor care indicau probleme”.

Înainte de atac, mama minorului i-a cumpărat o armă și l-a învățat să o folosească. În dimineața atacului, un profesor a găsit un desen al băiatului care ilustra o armă și o persoană sângerând. Pe desen, adolescentul scrisese “Gândurile nu se vor opri, ajutați-mă!”, “Sânge peste tot” și “Viața mea este inutilă”. Ulterior, soții Crumbley au fost chemați la școală, iar un consilier școlar a declarat că le-a recomandat să își ia fiul acasă pentru a-i oferi imediat tratament pentru problemele sale psihice, însă cei doi au refuzat, invocând drept motiv faptul că nu doreau să lipsească de la serviciu. 

Presa americană observă faptul că acest proces extinde sfera persoanelor care pot fi considerate vinovate în cazurile de mass shooting – atacuri armate în care sunt ucise persoane la întâmplare, un fenomen care afectează grav în special școlile americane. Concret, părinții copiilor care au executat astfel de atacuri armate s-au mai confruntat anterior cu acuzații și condamnări, întrucât adulții sunt responsabili de acțiunile copiilor lor, fiind incriminați pentru neglijență sau pentru posesia de arme de foc care nu au fost păstrate într-un loc sigur. Cazul atacului de la liceul din Michigan este primul din istoria justiției americane în care un părinte este considerat direct responsabil, fiind condamnat pentru ucidere din culpă, o infracțiune care presupune vinovăția, dar fără intenția de a omorî.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday