Membrii Parlamentului European au votat un proiect de lege ce prevede ca suspendarea permisului de conducere într-un stat UE, pe baza unor infracțiuni rutiere grave, cum ar fi viteza excesivă, accidentele mortale sau condusul în stare de ebrietate, să fie extinsă în toate țările membre. De asemenea, deputații europeni au propus ca și conducerea fără permis valabil să fie adăugată pe lista infracțiunilor grave de circulație. 

Pentru a se asigura că retragerea permisului de conducere al unui nerezident se aplică în întregime la nivelul spațiului comunitar, noile norme impun ca măsura să fie comunicată țării UE care a eliberat permisul. În acest sens, legislativul european propune stabilirea unui termen de zece zile lucrătoare pentru ca țările UE să se informeze cu privire la aplicarea măsurii și un alt termen de 15 zile lucrătoare pentru a decide dacă suspendarea permisului se va aplica într-adevăr pe întreg teritoriul UE. 

În prezent, în cele mai multe cazuri, dacă un șofer își pierde permisul în urma unei infracțiuni rutiere comise într-o țară din uniune, diferită de cea care i-a eliberat permisul, sancțiunea se aplică doar în țara în care a încălcat legea, și nu atrage după sine restricții în restul statelor din spațiul comunitar.

Noile propuneri de legi sunt menite să sporească siguranța rutieră. La ședința de astăzi, 372 de deputați s-au declarat “pentru”, 220 împotrivă și 43 s-au abținut. Întrucât actualul Consiliu nu și-a stabilit încă poziția, noul Parlament, care va fi ales în iunie 2024, va continua activitatea privind lege.

Sursa: Parlamentul European

Foto: Inquam Photos / George Calin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday