Recomandarea executivului european vine într-un moment în care politicile de mediu sunt intens contestate de către agricultorii din mai multe țări membre. Aceștia din urmă susțin că regulile sunt prea stricte și că nu pot ține pasul cu fermierii din țările cu legi mai relaxate. Totodată, anunțul a fost precedat de renunțarea la un proiect de lege privind reducerea utilizării pesticidelor.

Executivul european a renunțat la pasaje-cheie din propunerile pentru sectorul agricol, sub presiunea intensă din partea fermierilor. Dacă “toate sectoarele” ar trebui să contribuie la efortul general, a fost eliminată mențiunea despre o reducere cu 30% în sectorul agricol, în 2040 față de 2015. În plus, lipsesc și recomandările ca cetățenii să mănânce mai puțină carne și impulsul pentru renunțarea la subvențiile pentru combustibilii fosili.

Comisarul european pentru climă a declarat că obiectivul pentru 2040 este unul de tranziție, întrucât Uniunea țintește ca până în 2030 să-și reducă emisiile cu 55%, iar până în 2050 să atingă neutralitatea climatică.

Anunțul nu este o propunere legislativă, misiune care va cădea în atribuția viitorului executiv european, după alegerile din această vară. De asemenea, Parlamentul și Consiliul vor trebui să-și dea și ele acordul. Conform celor mai recente sondaje de opinie, electoratul se îndreaptă către partidele de dreapta, fapt ce ar putea îngreuna adoptarea unor politici climatice ambițioase. 

Costul estimativ al eșecului planului de reducere a poluării și implicit al intensificărilor schimbărilor climatice este de 2,4 mii de miliarde de euro până în 2050, dacă încălzirea globală nu ar fi limitată la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. UE și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 33% în 2022, față de nivelurile din 1990.  

Surse alternative: Politico, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday